Akácméz (730 ml)

Akácméz (730 ml)

Az akácméz antibakteriális hatású, kevés pollentartalmú Hungarikum.
Cikkszám: Méz01
Kiszerelés: 1 üveg
Súly: 1 Kg
3 500 Ft
3 500 Ft / üveg
 üveg
Megosztás másokkal:
Rövid ismertető: Az akácméz a legkülönlegesebb mézfajtánk.

Termékismertető



Miről gyűjtik: A fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) eredetileg nem őshonos erdőalkotó fafaj Magyarországon, Amerikából telepítették hazánkba elsősorban az alföldi futóhomok megkötésére. Ma már erdeink kb. 20%-a akác. Európa akácerdeinek kb. 60 %-a Magyarországon található, emiatt nevezhető az akácméz Hungaricumnak. Az akácfa 20-30 méter magasra növő, fehér fürtös virágzatú növény. Semmilyen mesterséges kezelést nem igényel, nincs növényvédelem!


Hol gyűjtik: Akácmézünk a Csörnöc-Herpenyő védett természeti területei közeléből származik.

Mikor gyűjtik: Akác virágzása az időjárás függvényében május első heteire tehető. A növény kb. 10 napig virágzik, de a méztermés jelentős része a „dandár” idején, néhány nap alatt kerül a kaptárakba. Ezen okok miatt és mivel Magyarországon a virágzási idők területi eltérései lehetőséget adnak, két eltérő virágzási idejű akácterületről lehetséges mézet pergetni.

Pollen tartalom: Az akác virág sok nektárt és kevés pollent termel, ezért a virágporra érzékenyek is próbára tehetik.

Méz megjelenése: Világos színű, a sárgás áttetszőtől a zöldessárga enyhén opálosig, hosszú ideig folyékony állapotát megőrző, kellemes, enyhe ízű, akácvirág illatú méz.

Méz összetétele: Akácmézre jellemző hogy a glükóz (szőlőcukor) mennyisége a fruktózhoz (gyümölcscukor) képest jelentősen alacsonyabb, emiatt a tiszta akácméz szinte sosem kristályosodik ki (a világon 3 mézfajta őrzi meg folyékonyságát hosszú ideig). Egyebek mellett jellemző az akácméz értékességére, hogy a mézben előforduló 11 cukorféle közül 10-et tartalmaz.

Méz felhasználása: A legismertebb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott méz. Népszerűségét a folyékonyságának és semleges enyhe zamatának köszönheti. Fogyasztása minden formában ajánlott! Önmagában kanalazva. Italokba: tea, kávé, tej. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal keverve, palacsintába, süteményekbe, tésztákra, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételeihez. Kitűnő hámsérülések, hegek, horzsolások, égésnyomok külső kezelésére. Nyílt sebbe ne kenjük! És nagyszerűen alkalmazható a szépségápolásban pakolásokhoz, masszázsnál, szaunázásnál...